fredag 30 januari 2009

måndag 19 januari 2009

onsdag 14 januari 2009

Yrke: Översättare

Jag såg filmen "In Bruges" igår kväll med Colin Farell och Ralph Fiennes. I en annan bärande roll syntes en dvärg. Hans karaktär föreställde en skådespelande dvärg med förkärlek till prostituerade, ketamin och kokain. Rollen var motiverad, vilket inte alltid känns fallet när det handlar om kortväxta på film. Men det hör egentligen inte hit. Det som jag och alla andra som sett filmen reagerar på, vilket också gjorde att man började skratta varje gång han kom in i bild, var den svenska översättningen. Man satt liksom bara och väntade på den där textraden, beredd på vad som skulle komma. Varje gång Colins karaktär pratade om honom, pratade han om honom som "midget." Översättningen dyker upp i teverutan, och vad står det då där? Jo! "Lilleputt." Vadå "lilleputt." En "lilleputt." "Lilleputten." Vansinnigt roligt. Har aldrig hört det förut. Kortväxt köper jag men att översätta "midget" med "lilleputt"... Jag vet inte jag...

Var filmen bra då? Jag kunde inte besluta mig för det igår. Nu har jag dock kommit fram till att jag gillade den jättemycket. Kändes väldigt engelsk (vilket den var.) Man slets ständigt mellan tungt drama, dråplig komedi, romantik, allvar. Jag gillar filmer som hela tiden ändrar karaktär. Där man inte kan sätta fingret på vilken genre det är. Jag kan nog säga att den innehöll de flesta, utan just den genre de hade satt på baksidan av DVD-fodralet. Nämligen action.

Jag har fått en sjukdom

Jag är sjuk... har för första gången drabbats av en modern åkomma. Jag har fått musaxel, en annan form av musarm. På framsidan av höger axel har en ond knuta bildats. Otroligt irriterande. Testade precis att manuvrera min mus med vänster arm i stället, för att läka, att hitta någon balans. Men det går ju fan inte. Fungerar ungefär som att klippa sig själv där bak med en spegel som man speglar i en spegel, ni vet. Pilen irrar runt som en tokig på skärmen. Knapparna sitter tvärtom. Hjärnan vill en sak, musen gör något annat. Varför är man högerhänt eller vänsterhänt? Jag vill vara dubbelhänt.
Kanske borde skaffa en sån där anordning som man blåser i för att förflytta markören, en sån som handikappade har... men jag vet inte.

måndag 12 januari 2009

Vad hände egentligen under julhelgen?

Någonting hände - med min magsäck. Konstant hunger, konstant sug. Jag har liksom inte kommit ur denna spiral av enorma matintag. Och snabbt går det också. En lunch skulle jag tippa förtärs på ungefär sju minuter. Morgonmackorna har blivit fyra från tidigare två. Gott.

Yrke: Rubriksättare.



torsdag 8 januari 2009

fredag 2 januari 2009

Williams fetish för gigantiska lampor...


... gjorde att vi valde Scandic Malmens nya hotellbar. En bra start på 2009 tycker William.

Andra dagen - nya året

Sitter på jobbet... kommer i kapp, går igenom mail, pillar med ett manus. Funderar på att åka härifrån, unna mig ett par nya Converse, kanske en ingefäradrink på Ljungrens... drinkarnas drink. Till den några magiska dumplings. Undrar om jag ska dricka vin ikväll, eller ligga raklång i soffan med en Cola light och någon halvsur film. Alla dessa val och kval... Vad göra med dem.

2008 har jag inte smält ännu. Har dock kommit fram till att det varit ett väldigt omtumlande och händelserikt år. Stora förändringar, högt och lågt, glädje sorg, sött och salt...