fredag 1 juni 2007

Sallad / råkost

Restaurangen där vi äter på Akademiska sjukhuset i Uppsala är ingen restaurang. De serverar råkost. Det blir inte tydligare än så. När det står i lunchmenyn: Dagens lunch 59:-, dricka och råkost ingår, betyder att det är en matbespisning. Långt ifrån en restaurang. Det får mig genast att tänka på när jag gick på låg och mellanstadiet. Rotmos, råkost och knäckebröd. Knäckebrödet gjorde sig bäst med mycket smör på så att det fastnade ordentligt under bordsskivan. Och skottegryta! Finns skottegryta i verkligheten? Skottegryta finns bara i matbespisningar.

Jonne beställer en kycklinggryta. Tanten bakom disken slevar upp en ärtsoppsliknande sörja över riset på stackars Jonnes tallrik. Jag och Linnet tar det säkra före det osäkra. Vi beställer hamburgertallrikar från en annan disk. Jonnes avunsjuka ögon säger allt när han sitter och pillar i sin kycklinggryta med ris... och råkost.

Vad är då råkost? Jo, man kan säga att det är en sallad fast ändå inte. Enligt mig dominerar rivna morötter råkosten. Till det lite krispig (not) isbergssallad. kanske några skivor gurka. Lite tomat. Och slår vi på stort häller vi på lite lyxig burkmajs också.

Varför kallar man helt enkelt inte bara råkost för sallad. Sallad låter gott, råkost låter oaptitligt. Råkost låter tråkigt och billigt... och lite prettonyttigt faktiskt. Vad är det för fel på sallaaaad. - Idag serverar vi gåslever med en trevlig liten råkost vid sidan om. Hur fan låter det?

Inga kommentarer: