lördag 5 april 2008

Holland - fritösens värdnation


Det här är en "kroket." En korvliknande friterad sak. Tänk er en avlång falafel. Under frityren finns i stället för kikärtor en köttsörja, med ungefär samma konsistens som nötcreme. Detta serveras i en vit bulle fullproppad med majonäs. En klassisk holländsk rätt.

Tröttnar man på det kan man alltid leva på deras nationalrätt, pommes frites med majonäs... massor med majonäs. De har faktiskt majonäs på allt. Jojje min fotograf åt en liknande bulle. Fast i hans var det en friterad kub fylld med ost...

Det hollänska köket är fullt av överraskningar. Massa friterade bollar, kuber och korvar fyllda med olika sörjor. Var på ett ställe en gång där de även friterade hamburgarna... efter stekning.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kroket! Fan vad sugen jag blir. Bra skit. Hoppas du köpte den ur en lucka på FEBO.

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

Bitterballen är min favorit. Som en köttragu som de friterar som en boll. Jävlar va gott det är.

/Klaus

Anonym sa...

Bitterballen är mycket fint. Är även förtjust i Nasi-bal och Bami-bal. Och inte att förglömma (även om det är en sötsak): Oliebollen. Mmmmmm.

Wennberg sa...

jag var på Febo igår faktiskt. Sjukt bra mat i luckorna!