torsdag 7 augusti 2008

Medelsvensson - Vem är det egentligen?

Apropå tidigare inlägg, skickade Katten denna informationen om "medelsvensson" till mig. Allt enligt Statistiska Centralbyrån.


Äktenskapet gör mannen yngre
Familjen Medelsvensson heter Johansson. Pappa heter Lars Erik och kallas Lars. Mamma heter Anna Maria och kallas Anna. Lars är 39 år och Anna 42 år. (Fås genom vanlig medelvärdesberäkning på befolkningens ålder.) De gifte sig 1990 då Anna var 27 år. Det året var, enligt statistiken, mannens ålder vid första äktenskapet 30 år. Nu blir det roligt för sätter vi de här uppgifterna i relation till deras ålder 2005 kan vi konstatera att Anna helt enligt naturens lagar blivit 15 år äldre medan Lars däremot bara åldrats 9 år under det 15-åriga äktenskapet!

Villa, Volvo men inte vovve
Lars och Anna har två barn, en pojke och en flicka. Familjen bor i en tätort och där i en villa vars taxeringsvärde är 770 000 kr. De har en silvergrå Volvo av 2000 års modell som de körde 1 700 mil under året. (Anna hade helst velat ha en röd bil.) Naturligtvis har de dator och tillgång till Internet, däremot ingen vovve. Vidare gjorde familjen en semesterresa under året.

Kosta vad det kosta vill(a)
Både Anna och Lars har 2-årig gymnasial utbildning. De är heltidsarbetande – Anna inom vård och omsorg och Lars inom industrin. Lars har en arbetsinkomst på 28 100 kr/mån och Anna en på 21 800 kr/mån. Familjens disponibla inkomst uppgår till 32 000 kr/mån. I genomsnitt har familjen utgifter på 31 300 kr/mån. Cirka en fjärdedel av detta belopp utgörs av boendekostnaden.

Lite skvaller om Anna och Lars
Varken Anna eller Lars röker. Lars är lite överviktig, men inte Anna. Däremot har Anna lite nackvärk vilket inte Lars har. Anna är en bättre bokläsare än Lars. Båda röstade Ja till medlemskap i EU 1994, men 2003 röstade de Nej till införandet av euron.
Anna spenderar tre gånger så mycket som Lars på underkläder och sex gånger så mycket på den personliga hygienen. De dricker tillsammans en liter vin i veckan och tar dessutom varsin 6:a starksprit. Dessutom klämmer de tillsammans tre burkar starköl och två liter mellanmjölk i veckan.

Gottegrisar
Familjen sätter varje vecka i sig 1,2 kg godis, eller 3 hekto per person. Och dessutom smäller familjen i sig 1 kg kaffebröd och konditorivaror i veckan, det vill säga 2,5 hekto per familjemedlem. (Men ändå är det bara Lars som är överviktig.)

Aprilbarn
Johan föddes torsdagen den 19 april 1990 och Emma nästan på dagen tre år senare – den 6 april 1993. Johan är alltså 15 år och Emma 12. Johan går sista året i grundskolan och tänker fortsätta på samhällsprogrammet i gymnasieskolan. Emma går sista året på mellanstadiet.
Både Emma och Johan har eget rum och egen mobiltelefon. De idrottar regelbundet (flera dagar i veckan). Emma har eget husdjur av obestämd sort och art, men Johan får hålla till godo med Emmas. Johan har däremot egen TV på sitt rum, vilket inte Emma har. Båda barnen ägnar läxorna en till två timmar i veckan. Emma har en månadspeng runt 150 kronor. Johan har, som han tycker, med ålderns rätt lite mer, cirka 250 kronor.

Uppgifterna är hämtade från Statistiska Centralbyrån

1 kommentar:

Anonym sa...

Underbart!