onsdag 14 januari 2009

Yrke: Översättare

Jag såg filmen "In Bruges" igår kväll med Colin Farell och Ralph Fiennes. I en annan bärande roll syntes en dvärg. Hans karaktär föreställde en skådespelande dvärg med förkärlek till prostituerade, ketamin och kokain. Rollen var motiverad, vilket inte alltid känns fallet när det handlar om kortväxta på film. Men det hör egentligen inte hit. Det som jag och alla andra som sett filmen reagerar på, vilket också gjorde att man började skratta varje gång han kom in i bild, var den svenska översättningen. Man satt liksom bara och väntade på den där textraden, beredd på vad som skulle komma. Varje gång Colins karaktär pratade om honom, pratade han om honom som "midget." Översättningen dyker upp i teverutan, och vad står det då där? Jo! "Lilleputt." Vadå "lilleputt." En "lilleputt." "Lilleputten." Vansinnigt roligt. Har aldrig hört det förut. Kortväxt köper jag men att översätta "midget" med "lilleputt"... Jag vet inte jag...

Var filmen bra då? Jag kunde inte besluta mig för det igår. Nu har jag dock kommit fram till att jag gillade den jättemycket. Kändes väldigt engelsk (vilket den var.) Man slets ständigt mellan tungt drama, dråplig komedi, romantik, allvar. Jag gillar filmer som hela tiden ändrar karaktär. Där man inte kan sätta fingret på vilken genre det är. Jag kan nog säga att den innehöll de flesta, utan just den genre de hade satt på baksidan av DVD-fodralet. Nämligen action.

7 kommentarer:

William sa...

Gillar den också. Särskilt när de festar med lilleputten.

Peder sa...

In Bruges är en riktigt bra film, även att Farell är med.

Lilleputtarna gjorde sitt första framträdande i boken Gullivers resor, de var dock väldigt mycket mindre än In BrugesLilleputten.

I den versionen jag såg hade de översatt midget till pyssling, nästan ännu roligare

Peder sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

In bruges är en höjdare, dvärgen är fantastisk.

Anonym sa...

Jag håller med föregående inlägg. Bra rulle. Det läskiga är att jag blev sugen på att åka Brygge själv, pga att det verkade så fint. I medeltidsstaden.
Det bor mao en liten lavjare i mig.
Ngn som känner en exorsist som kan driva ut otyget? Helst då med en lans eller en spikklubba..

Akander

Anonym sa...

Johan. Ett annat filmtips kan vara Donkey Punch, såg den igår.
Ett välkänt gammalt tema men som funkar förvånanasvärt bra.

Akander

FinaTina sa...

In Bruges är en bra film. Väldigt kul. Gillar till och med Colin.

Värdelöst att översätta med lilleputt när det handlar om att Farrells karaktär faktiskt säger midget och är politiskt inkorrekt. Det är ju det som är grejen och säger något om hans karaktär. Feg översättare.

Akander: Jag blev också sugen på att åka dit. Verkar inte alls hemskt och tråkigt, däremot ganska så mysigt.